Waar?

Waar vind je de bugel?

De bugel is, zoals je weet, een (koperen) blaasinstrument.
Als blaasinstrumenten met elkaar samenspelen, vind je ze dan ook in een blaasorkest.
In Nederland zijn er drie verschillende soorten blaasorkesten. Namelijk de fanfare, de brassband en de harmonie.

Het fanfareorkest

fanfareorkestDe meeste bugels vind je in het fanfareorkest. In het fanfareorkest zijn de bugels de belangrijkste melodie instrumenten. Daarom zijn er, in verhouding met de andere muziekinstrumenten, een heleboel van nodig, het liefst een stuk of 14 !
Natuurlijk bestaat het fanfareorkest niet alleen uit bugels, maar er doen ook nog andere koperen blaasinstrumenten mee. Namelijk: 6 trompetten en cornetten, 4 hoorns, 6 baritons/euphoniums, 4 trombones en 3 bassen. In het fanfareorkest zitten ook een paar houten blaasinstrumenten, inderdaad, de saxofoongroep en natuurlijk doet het slagwerk ook mee.
Maar zo’n fanfare, dat is toch alleen maar van die hoempapa-muziek ?
Ja, als je ze tegen komt op de straat misschien…
Ga maar eens naar een concert van een fanfare, dan merk je vast wel dat er veel meer soorten muziek worden gespeeld. Van klassiek tot pop !

De brassband

In een brassband vind je maar 1 bugel. In dit orkest is het belangrijkste melodie instrument de cornet (koperen blaasinstrument). Een cornet lijkt op de trompet en de bugel, maar is wat kleiner. De klank van de cornet ligt tussen het geluid van de trompet en de bugel in.
In de brassband vind je, naast de cornetten en die ene bugel, ook nog de althoorns, baritons/euphoniums, trombones, bassen en het slagwerk. In dit orkest vind je helemaal geen saxofoons of andere houten blaasinstrumenten, maar alleen de koperen blaasinstrumenten.

Het harmonieorkest

SONY DSCHet grootste verschil tussen het harmonieorkest en het fanfareorkest zit in de melodie instrumenten. In het harmonieorkest zijn dat de klarinetten (houten blaasinstrument).
In het harmonieorkest zit nog heel soms een bugel verstopt tussen de trompet-groep, maar meestal vind je er helemaal geen.
In ieder geval zitten er een heleboel klarinetten in het harmonieorkest. Maar welke muziekinstrumenten zitten er nog meer in ?
Het harmonieorkest bestaat verder uit: fluiten en de piccolo, hobo, fagot en saxofoons (de houten blaasinstrumenten), de trompetten en cornetten, hoorns, baritons/euphoniums, trombones en bassen (de koperen blaasinstrumenten) en het slagwerk.